De eerste sup-ervaring van mijn leven heeft een grote indruk op mij gemaakt. De sport vereist een goede conditie, perfecte balans en een rustige geest. Met onzeker stappen baan ik mij een weg door de Scheveningse branding om vervolgens snel op het bord te springen. De kwallen om mij heen lach ik uit want in het water vallen zal ik zeker niet. Hoe lastig kan het nou zijn om met een peddel op een bord te staan. Eerder deze week keek ik een instructievideo van een Hawaiaan waarop het allemaal kinderlijk eenvoudig leek.

 

Het water is zo strak als een biljartlaken en in combinatie met de felle septemberzon heb ik de ideale omstandigheden te pakken voor een beginner. Na een half uur vallen, opstaan en peddelen heb ik de slag te pakken. Met mijn neus naar de horizon, twee slagen rechts en twee keer links glij ik moeiteloos over het water. Ik maak wat snelheid en waag me zelf naar dieper water. De kwallen om mij heen worden talrijker en groter. Hier moet ik zeker niet vallen, maar wat is het gaaf om te surfen en te genieten van het natuurschoon tegelijkertijd.

Na een uur flinke inspanning geleverd te hebben ben ik ongeveer tweehonderd meter uit de kust en samen met een andere supper wil ik een wedstrijdje terug gaan maken. Nog voordat we van start zijn gegaan heeft de Noordzee nog één traktatie voor ons. Op twintig meter afstand duikt een kleine bruinvis speels op uit het water. De vis zwemt steeds verder van ons vandaan tot we de vin niet meer boven het water uit zien steken. Ik peddel terug met in gedachten alle andere plaatsen die ik kan gaan ontdekken tijdens de komende sup avonturen, want dat ik het bij deze ene keer niet ga laten is zeker.

 

Geschreven door Guido de Jonge