Stand Up Paddle Boarden, ook kortweg ‘suppen’ genoemd, is overgekomen uit Hawaï en is de nieuwste work-out rage en de snelst groeiende watersport van het moment. Wereldwijd worden ondertussen meer SUP’s verkocht dan golfsurf boards.

Wat is SUP?
Staand op een groot stabiel surfboard beweeg je je met lange peddel voort. Internationale celebrities als Jennifer Aniston, Rihanna, Cameron Diaz, Kate Hudson, Pierce Brosnan, Cindy Crawford en Matthew McConaughey zijn al met peddel en board gespot. Maar ook aan onze kust en op binnenwaters komt deze trend steeds meer op. Het is voor iedereen toegankelijk en dus ook een activiteit die met het hele gezin kan worden gedaan, ideaal voor zowel jong als oud. Zo kan je op je gemak langs de kust peddelen, in de golfen surfen of een tour maken over het binnenwater en genieten van de natuur, lekker met anderen ontspannen en aan je conditie werken.

Work Out
De combinatie van het peddelen en het bewaren van evenwicht maakt van elke ‘sup sessie’ een complete ‘core’ workout met elementen van cardio-en krachttraining. Je wordt gedwongen verschillende spierengroepen te gebruiken bij het balans houden op het board, terwijl je armen, buik- en rugspieren gebruikt om te peddelen.

Voor iedereen en overal
Deze zowel ontspannende als inspannende variant van surfen is relatief gemakkelijk onder de knie te krijgen, sneller dan andere varianten van surfen. In een één dag kun je al behoorlijk de techniek onder de knie krijgen. Het is mogelijk op je knieën te beginnen, rustig proberen te staan, je balans te vinden en dan te peddelen. Het is onder alle weersomstandigheden en overal uit te oefenen, er zijn namelijk geen golven of wind nodig. Voor degenen die van uitdaging houden kunnen er ook golven mee worden gesurft in zee, het is een sport die qua moeilijkheidsgraad kan dus worden opgebouwd.

Opblaasbare SUP
Het enige nadeel van deze sport was tot voor kort de grootte van het board. Het vergt toch enige aanpassing aan vervoersmiddelen om deze te kunnen vervoeren. Maar ook hier is een oplossing voor gevonden, de zogenaamde iSUP. Ofwel de ‘ inflatable’ SUP, een opblaasbaar Stand Up Paddle board. Het board wordt opgepompt met een elektrische- of hand pomp en past in een grote rugzak. Zelfs de peddel is in delen uit elkaar te halen dus zo kan het materiaal gemakkelijk in elke auto, op de fiets of lopend worden vervoerd. Ideaal dus, ook voor vakantiegangers die wat verder reizen, want de iSUP is dus ook gemakkelijk als normale bagage in het vliegtuig mee te nemen.

Tom Soupart, zelf actief in de golfsurf wereld alsmede trainer van surfers en Bianca Kersten, initiatiefneemster van lifestyle sport projecten en fitness instructrice, hebben zich ingezet op deze iSUPS in verschillende prijsklassen aan te kunnen bieden. “Wij werden geconfronteerd met het probleem van het vervoer van de SUP boards, zowel bij onszelf als voor mensen die recreatief willen suppen. En zijn dus op zoek gegaan naar boards die voor de gevorderde SUP beoefenaar interessant zijn en naar boards die goedkoper zijn en dus toegankelijker voor beoefenaars die het meer laagdrempelig willen uitoefenen. Deze hebben we respectievelijk in Hawaï en de VS gevonden en naar de Benelux gehaald. Zo kunnen we rondreizen om work-outs te geven en mensen kennis te laten maken met het Stand Up Paddelen en kunnen SUP’ers hier ook gemakkelijker deze sport beoefenen” (lees ook dit artikel over het opblaas supboard).

Voor meer informatie zie www.insurf.nl
Foto’s van ‘Stand Up Paddeling celebrities’ : http://www.supatx.com/celebrities/