De eerste zonnenstralen komen tussen de palmbomen door mijn rieten hut in. Het is ochtend in Zanzibar en ik sta meteen op. Ik heb met Ruben Versluis afgesproken om de mangroves in te gaan per sup. Voor wat we gaan doen moet het getij kloppen. Er moet genoeg water staan om door de mangroves te kunnen suppen en het water moet zodanig gezakt zijn dat de schuilplaats van het beest waar we vandaag op gaan jagen droog ligt. We gaan namelijk met de sup op jacht naar de reuzekrab.
We worden vergezeld door de local Chulla. Mede-eigenaar van het gasthuis Bellevue en geroemd kok. Gewapend met een stok met een scherpe metalen punt en een aantal supboards gaan we per 4×4 richting de mangroves. De locals hebben nog nooit een sup gezien dus staan wel even te kijken van onze grote boards. Er is veel interesse van de toeristen die de avond ervoor van het plan hadden gehoord. Ze gaan met ons mee de mangroves in.
Na een tocht van een uur waarbij we takken en bladere moesten ontwijken komen we aan bij een opening in de mangroves. Er staan limoenbomen en mangobomen. Tussen de bomen is er een pad naar beneden richting een meter brede wateropening. Het water staat er nog te laag om er met de sup in te kunnen varen, dus draagt Ruben de sup. Gelukkig heb ik slippers aan, want de bodem bestaat soms uit hard en scherp koraalgesteente.
Als de waterstroom wat breder begint uit te dijen zie ik steeds meer visjes en krabbetjes in het heldere water. Per sup verkent Ruben de mangroves op zoek naar krabbenhollen.
Vanaf de sup heb je een breed zicht over het water zodat je in dit heldere water goed kan zien wat er onder de sup doorzwemt. De zon begint al hoger te klimmen en het wordt tijd dat we krabben gaan vinden.
Er zijn wel veel kleine krabbetjes te zien. De krabben variëren tussen het formaat postzegel en envelop, maar dan ziet kok plots een krab in formaat frisbee.
Dat is het formaat waar we naar op zoek zijn. Er moet wel wat vlees aan zitten. De krabben verschuilen zich in kleihollen langs de randen van de waterweg.
De local Chulla pakt zijn stok en ramt hem het hol in. Het doel is het schild van de krab door te spiezen zodat de krab zijn hol uitgetrokken kan worden. De eerste stoot is echter net naast het beest die zich bijzonder snel terug trekt. Mis!
Als het echt heet begint te worden en we nadenken om de zon te gaan ontvluchten zien we een nieuwe prooi. Ditmaal is Chulla meer gefocused en ramt de speer dwars door het schild van de krab. Hij trekt de krab uit zijn hol die nog levend aan de stok is gespiest.
Chulla laat met trots de verovering zien. De krab leeft nog en slaat zijn klauwen om de speer die hem doorboord heeft. Met een draaibeweging van de speer maakt Chulla een einde aan het krabbenleven. Hij trekt de grote scharen van de krab af zodat we ons niet snel verwonden. De enorme klauwen kunnen zo einde oefening van je vingers betekenen.
Als we daarna een tweede krab weten te vinden hebben we een goed maal verzameld voor onze lunch. Ruben staat trots te pronken met de vangst die stiekem vooral op rekening van Chulla staat. Dat mag de pret niet drukken.
Terug thuis gaan de krabben in kokend water en met een limoen die we aan de rand van de mangroves hebben geplukt geniet ik van de lekkerste krab die ik ooit op supsafari heb gevangen.
Ruben Versluis besluit vaker dit soort supsafari’s te willen organiseren. Wil je ook mee als je op Zanzibar bent? Meld je alvast aan via de Crab catch SUP SAFARI Mangroves Zanzibar pagina op Facebook.
Met dank aan Ruben Versluis & Chulla.
Tekst & fotografie door Stefan van der Kamp.