Giethoorn, het dorp met meer boten dan inwoners, ligt in de kop van Overijssel en is bekend door de vele grachten en bruggen. Een mooie omgeving voor Stand up Paddling. Stap op je SUP en peddel door de grachten met de traditionele huizen, of door de sloten tussen de rietlanden. Nadeel zijn de toeristen die zonder enige ervaring in de verhuur bootjes stappen. Tijdens de zomermaanden is het suppen door de grachten dan ook lastig. Slechts één keer per jaar worden de grachten afgesloten voor boten. Dit op de laatste zaterdag van augustus voor de jaarlijkse gondelvaart. Lege grachten in een mooie omgeving, een topcombinatie voor een SUP-event. Bart Smallenbroek van Fox Sports zag de mogelijkheden en zette een event neer. Afgelopen zaterdag was het dan zover, de Starboard SUPpercross Giethoorn kon worden gevaren.

Zaterdag middag kwamen de deelnemers bijeen in het midden van het autoloze dorp. Ondanks de wind en dubieuze voorspellingen, waren er toch veel mensen die de mogelijkheid van de lege grachten wilden gaan benutten.

De voorrondes werden gehouden op het Bovenwiede, een meer op loopafstand van de Gieterse grachten. De winnaars van deze heats zouden doorgaan naar de finales, welke gehouden werden in de grachten. Een buitje en de wind mochten de pret niet drukken. Een muziekje en een mooi uitzicht op de wedstrijd zorgden voor een ontspannen sfeer op de kant en fanatisme op het water. De heats werden gevaren tussen enkele traditionele houten zeilboten door en hier en daar een enkele verdwaalde verhuurboot. Het was al snel duidelijk dat de wind de wedstrijd uitdagend maakte en er werd dan ook echt gestreden om de finaleplaatsen in de grachten te kunnen bemachtigen.

Na de voorrondes waren de deelnemers opgewarmd of moegestreden. De finalisten maakten zich klaar voor de tocht door de grachten. Na een soepje en een broodje werd de gracht vrijgegeven voor de suppers. Rond de grachten hadden zich al veel toeschouwers geïnstalleerd voor de gondelvaart later op de avond.

De eerste rondes finales gingen van start. De volle terrassen met toeschouwers voor de gondelvaart  keken toe. De smalle grachten en de vele bruggen maakten inhalen uitdagend, en met heats van drie man tegelijk een spectaculair gezicht. De meeste toeschouwers kenden het suppen niet, maar begonnen de finalisten enthousiast aan te moedigen. Er werd gefinisht na ongeveer een kilometer. Martijn Vos bij de heren en local Gwende Kiekebos bij de vrouwen wisten uiteindelijk het snelst het parkoers af te leggen. Na de laatste finish werd de gracht terug gegeven aan de Gondelvaart vereniging.

Als afsluiting een bbq en onder het genot van een biertje werd er gekeken naar de versierde boten van de gondelvaart.

We hebben kunnen suppen in de lege grachten van Giethoorn en Giethoorn heeft gezien wat Stand Up Paddeling inhoud. Naast het huren van bootjes, kano`s, punters, moet men hier nu toch ook willen gaan suppen! En dan wellicht een nog grotere opkomst volgend jaar op de laatste zaterdag van augustus bij de Starboard Suppercross Giethoorn.

Uitslag Heren:

  • Martijn Vos
  • Erwin Faneyte
  • Thewes de Boer

Uitslag Vrouwen:

  • Gwende Kiekebos
  • Jolanda de Pater
  • Jantine Blaauwbroek

Starboard Suppercross Giethoorn werd mede mogelijk gemaakt door: Camping de Hof, Fox Sports en de Gondelvaart vereniging Giethoorn

Tekst: Peter Kiekebos Fotografie: Sigrid Aamot