Afgelopen zaterdag was het dan zover. Tijdens de Sneekweek werd door Supboardshop.nl een stand up paddle introductiedag met aansluitend een echte SUP sprint georganiseerd. De hele dag was het een drukte van belang waarbij jong en oud kennis konden maken met een van de snelst groeiende watersport in Nederland, het suppen. Mensen ontdekten dat deze sport niet alleen een grote fun-factor heeft, maar dat het ook nog eens een goede workout is voor je hele lichaam. Tijdens het proberen op verschillende sups in de grachten van Sneek gaf olympisch zeilkampioene Marcelien de Koning aanwijzingen en clinics om de waaghalzen op het water op gang te brengen. In haar trainingsprogramma naar de olympische spelen in 2012 gebruikt ze SUP als core workout op de dagen dat er geen wind is. “SUP is een goede training voor onder meer je buik- en rugspieren en een extra goede workout omdat je de hele tijd ook met je balans bezig bent”, aldus Marcelien de Koning.

Om vijf uur was het dan tijd om te starten met de race. Het was ook het moment dat het weer ons even in de steek liet. Terwijl het de hele dag zonnig was geweest kwam het tijdens het eerste startschot met bakken uit de hemel. Dit mocht de pret niet drukken, want nat wordt je uiteindelijk toch. Ondanks de regen bleven veel toeschouwers staan om te kijken naar de race. Het was een drukte van belang en zoveel interesse voor het suppen had ik nog niet eerder gezien. Met vier mensen aan de startlijn werd er op snelheid een afstand van 500 meter afgelegd, waarbij je één keer een bocht om een boei moest maken. Belangrijk was niet alleen de kracht, maar vooral ook techniek en balans.

De wedstrijd was verdeeld in verschillende heats waarbij mannen en vrouwen gescheiden van start gingen. Per heat werden de snelste twee doorgelaten naar de volgende ronde. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen bleken er twee deelnemers met kop en schouder bovenuit te steken. Maar voor de tweede plek werd er hard gestreden en het onderste uit de kan gehaald.

Martijn van Deth (34) uit Huizen en Morene Dekker (38) uit Amsterdam waren uiteindelijk de snelste finalisten en werden betiteld als de eerste Nederlandse stand up paddle sprintkampioenen.

Al met al volgens Maty de Vreeze van Supboardshop.nl een geslaagd evenement wat volgend jaar zeker terug gaat komen en hopelijk ieder jaar een beetje met de sport mee kan groeien.

Uitslagen heren:
1. Martijn van Deth, Huizen
2. Ard Rietveld, Gorinchem
3. Bart Smallenbroek, Groningen

Uitslagen Dames
1. Morene Dekker, Amsterdam
2. Esther Oud, Leeuwarden
3. Dynke Kleefstra, Groningen

Tekst en fotografie: Ydwer van der Heide / Ydwer.com