Suppen. Na een belletje met het genootschap van Onze Taal werd het duidelijk. Zodra we het hebben over suppen als in een werkwoord dan wordt dat geschreven met een kleine letter s en dubbel p. Een dubbele ‘p’, omdat het anders zou klinken als ‘suupen’ als je het uitspreekt. Dat is jongerenjargon voor liters bier wegtanken en dat is nou niet het sportiviteitslevel waar suppen mee geassocieerd wil worden.

Beeld: Chris Immers & Stefan van der Kamp Tekst: Stefan van der Kamp

 

In 2009 stond ik voor het eerst op een supboard. Hoewel mijn eerste indruk van suppen was dat het saai en suf is kreeg ik al snel de smaak te pakken. Aangespoord door fanatieke vrouwen zoals Eefje van Daal en Milo Extercatte begon ik met het maken van kleine tochten. Eerst om de boei. Later naar de pier. Slalommen tussen de palen door.

Dat suppen behalve ontspannend ook heftig kan zijn werd duidelijk in Zuid-Afrika waar Ruben Versluis, Alex Vliege, David Breukhoven en Chris Immers in flinke bakken bezig waren. Ook beleefde ik andere avonturen op het supboard. Maar daarover later meer.

Dit jaar heb ik meegedaan aan een supwedstrijd in Zandvoort genaamd Battle of the Coast. Elke woensdag is er een sup- of een kitewedstrijd. Afhankelijk van de wind. De supwedstrijd is lang niet zo mans al de elfstedentocht per sup trouwens. Daarnaast kan je bij The Spot in Zandvoort ook altijd een sup huren. Op Scheveningen kan je bij Hartbeach voor 10,- euro per uur een sup huren.

Van Naish kreeg ik de volgende instructies toegestuurd die ik zodanig handig vond dat ik ze wil delen. Leer deze zomer een nieuwe sport. Begin met suppen!

Beginnen met sup – Stand Up PaddleBoarding