Bart de Zwart wint opnieuw de  SUP 11-city tour! De 41-jarige topatleet uit Hawaii liet Engelsman Ryan James op slechts een aantal seconden in de overall ranking achter zich…

Tot aan het einde toe bleef het spannend en moest Bart vechten voor behoud van zijn titel, nadat hij gisteren veel tijd inleverde toen hij vlak voor de finish ten val was gekomen. De jonge blonde Deen Casper Steinfath pakte zowel gisteren als vandaag de ritzege. Petje af voor iemand die onlangs 18 is geworden! Nog meer jong talent heeft zich hier op de SUP getoond. De 16-jarige Jake Jennings uit Australië bewees zaterdag met een 2de plek dat de oudere garde op zijn hoede mag zijn.

Bij de dames werd dit jaar de overwinning behaald door Anne-Marie Reichman.  Deze Friese Vrouwe is tevens initiator en organisator van het evenement. Dubbel verdiend om na alle voorbereidingen en het harde werk ook je eigen evenement te winnen! De twee Australische dames Simone Horsfield en Angela van Hoof Jackson liet ze daarmee achter zich.

 

De deelnemers die in teams meedoen aan de race voeren hun eigen competitie. Met veel enthousiasme worden zij van brug tot brug weer aangemoedigd door hun teamgenoten. Zowel het mannen als het vrouwenteam van Hightide surfshop zijn als eerste geeindigd.

De SUP-elfstedentocht die dit jaar alweer voor de derde keer op rij werd gehouden, was zeker geen gemakkelijke editie. Vooral de eerste etappes waren afzien vanwege de heftige weersomstandigheden. Als je met dikke zijwind over de Friese meren peddelt, nauwelijks vooruit komt en windsurfers voorbij ziet knallen, vraag je jezelf toch af waarom je dit ook alweer zo graag wilde?

Maar het aantal deelnemers blijft elk jaar toenemen. De Standup-paddle sport is groeiende en enorm populair. Er zijn vele vormen van deelname aan de SUP- 11 city-tour. Op de laatste dag kunnen naast de kopgroep van die-hard competitiestrijders, gevolgd door de fanatieke tour- en teamrijders ook ‘laatste etappe’-participanten meepeddelen.

De laatste dag met ‘slechts’ 31 km lijkt op het eerste gezicht een ‘makkie’  ten opzichte van de andere etappes die rond de 45 km zijn. Maar vergis je niet! Met een zuidwestenwind vol in het gezicht is het stuk van Aldtsjerk naar de beroemde Bonckefeart een bittere pil. Respect daarom aan iedereen die heeft meegedaan.

 

 

Tekst en fotografie: Caroline Ammerlaan